Během odjíždění a přijíždění a sem tam i návalu plodin k zavaření na nějaké extra vaření nedojde, dojídají se různé zbytky nebo chystám něco s sebou, taky bývá horko a chuť na jídlo ani není.
Dojde i na jednoduchá jídla. Recept na pražené zelí s nudlemi pochází od jedné prababičky, která zamlada sloužila ve Vídni. Uherský, a možná ani osmanský původ nezapře. Pomačkané nasolené mladé zelí se opéká na sádle s pepřem a paprikou dohněda, chvíli to trvá. Hodně vody se odpaří, zelí zmenší objem, proto ho vezměte více a na začátku kořeňte méně, chuť se zkoncentruje. Zelí se smíchá s uvařenými těstovinami a podává. V létě ho máti vždy několikrát dělala, nebylo to špatné, slané a trochu pálivé. Zato jsem nikdy nechápala, že někdo může jíst kyselé zelí s nudlemi, to mi nějak nepasuje.
Kus plecka jsem udělala trochu jako na víně nebo na divoko, na guláš chuť nebyla. Nikdy jsem to nedělala dříve ráda, ale vyplatí se opepřené a osolené maso nejprve osmahnout, vyndat z kastrolu a teprve potom opéct zeleninu (cibule, řapík celeru, mrkev), maso vrátit, podlít zbytkem vína (piva, vody) a dusit. Přidávala jsme tymián, provensálské koření, všehochuť (nové koření, mí čtenáři vědí). Má to logiku, cibulka se jinak hned pálí a maso se na ní hůře orestuje. Nevím, proč jsme to tak doma nedělali, asi se šetřil ten jeden špinavý talíř navíc 🙂 Neměli jsme holt ještě v kuchyni tekoucí vodu.
K dojídání zbytků patří i tyhle špagety s opečeným lilkem. Ten je nejlepší mírně osolený, pečený nasucho na litinové pánvičce a potom potřený olejem. Ani se nemusí nechat vypotit, když se praží. Dochucuji pepřem, solí a česnekem.
Meruňkové knedlíky jsou z těsta bramborovotvarohového, to je moje nejoblíbenější. Základní poměr je tzv. všeho stejně, tedy po 250 g tvarohu, brambor i mouky, k tomu 1 vejce a špetka soli. Ale kdy bude brambor více nebo méně, nevadí. Vaří se jako jiné knedle, asi 12 minut. Měla jsem meruňky tvrdší, tak jsem je zkoušela vidličkou, zda už jsou dost.
Taky byla dýňová polévka z předposlední máslové dýně, která vydržela klidně v teple od podzimu, na sebou jsem pekla řízky a navařila UHO (tzv. univerzální hnědá omáčka jídelen mého mládí), které si děvčátka velmi pochvalovala…Maso jen orestované a dušené na cibuli s česnekem a kousku špeku. Vylepšit lze přidáním trochy fernetu 🙂
Lžicový koláč s ovocem je jen z 6 lžic mouky, 6 lžic mléka, 3 lžic cukru a oleje, 1 vejce a lžičky prdopeče. Tentokrát byl s meruňkami a třešněmi, které jsem na rozdíl od bublaniny vypeckovala. Chutnal skvěle i čtvrtý den, jen jsem ho i s formou šoupla do mikrosáčku, nijak nezavírala a nechala na lince.
Rybíz à la brusinky se otrhá, na 1kg rybízu přijde 650 g cukru, kus skořice, 5 hřebíčků a kardamomů nebo badyán a nechá se odstát přes noc, svaří se bez míchání cca 20 min., až tuhne. Když ne, dá se přidat 1 gelfix.























Nejnovější komentáře