Prý to první natáčení proběhlo ke spokojenosti celého štábu, tak došlo na další. Tentokrát jsme vybrali recept na válečný mřížkový koláč s tvarohem, který je zajímavý tím, že v těstě i v náplni se nastavuje bramborami.
Pro účely natáčení jsem upekla jednu várku předem, protože jsem si potřebovala upřesnit postup, tedy hlavně pořadí jednotlivých operací, množství surovin a podobně, neb jsem tento skvělý koláč přece jen už tak rok nepekla. Potřebovala jsem vše časově co možná zhustit, aby nevzniklo moc prostojů. Vyzkoušela jsem si, že v robotu snadno umíchám těsto a hned bez mytí i tvaroh. Použila jsem dvě menší formy. Jednotlivé kroky na sebe navazovaly bezprostředně, jen rozehřátí trouby a pečení potřebovalo nějaký čas. Koláč chutnal výborně, jednu formu jsem odložila, aby byla rezerva na natáčení.
Před příchodem štábu dopoledne jsem stihla připravit všechny suroviny na těsto i tvarohovou náplň, tedy včetně uvařených a ustrouhaných brambor. Vybrat vhodné misky a talířky mi dalo plno přemýšlení, co bude nejlepší. Jako zajímavý detail jsem vytáhla i ministruhadýlko na muškátový oříšek, ačkoli běžně používám i kupovaný mletý 🙂 Jeho vůně pro mě znamená závan takové té babičkovské měšťanské kuchyně nejméně sto let staré. Sádlo do keramické formy jsem dala taky předem a vymazání pak svěřila Láďovi.
Nastavování světel a zaostřování kamer chvíli trvá. Produkční zase zalepila viditelné značky a vybrala Láďovi košili. Bavili jsme se zatím s režisérem o mých sbírkách receptů a knížkách. Pak Láďa podle scénáře vzal na úvod dvě brambory a co že z nich jako uděláme… Jsem zvědavá, jak tenhle motiv vyjde v konečné verzi. Pak už jsme pohovořili o koláči, že pochází z doby přídělového hospodářství za války, kdy mouka byla na lístky a brambory ne. K tomu jsem umíchala těsto, odložila část na mřížky a namačkala do formy, Láďa ho ještě potíral marmeládou. Chtěla jsem předehřát troubu, aby se dlouho nečekalo, ale to ne – zvukař mi vysvětlil, že by hučela a rušila a že potom radši déle počkají. Udělala jsem tedy tvaroh s bramborami, navršila na těsto a pustili jsme se do mřížek. Jakžtakž to vyšlo.
Zapnula jsem troubu a štáb si udělal pauzu a ještě dotáčeli něco venku. Chtěli rozkvetlé stromy, jenže ty teprve začínaly, tak že to natočí kvůli úvodu někde jinde. Zatím jsem mohla něco sklidit a vytáhnout ubrus. Nakrájela jsem část rezervního koláče, který byl natočen ze všech stran. Když se upekl ten, co byl troubě, byl samozřejmě moc horký a ještě neztuhlý na nějaké servírování, ale pózovali jsme s ním tak. Vidíte, že formu držím v chňapkách… To se několikrát opakovalo, bralo z více stran, až byl kameraman spokojen. Dostala jsem tentokrát krom chňapky i zástěrku Vychytávek. Až na pár kratičkých momentů se nic nepřetáčelo znovu, šlo to dost hladce. Štáb začal ochutnávat rezervní koláč a moc si ho pochvaloval. Celé natáčení proběhlo příjemně a bez stresů, trvalo necelé tři hodinky. Zde od osmé minuty https://www.iprima.cz/serialy/vychytavky-ladi-hrusky/vychytavky-ladi-hrusky-2025/11-epizoda-11
Ten čerstvý nakonec zůstal doma celý. Když vychladl, zjistila jsem, že jsem to přece jen trochu uspěchala, uprostřed dole byl málo propečený, tak jsem ho ještě dopékala. Nejlepší je ale stejně druhý den, až pořádně zatuhne. I doma všem moc chutnal a vydrží dobrý jistě čtyři dny…
Vysílání je v plánu na Den matek 11. 5. a pak kdykoli na iPrima. A zdá se, že po prázdninách bude pokračování, neb i moje další tipy zaujaly, ale nebudu víc prozrazovat. Možná dojde i na inspirace z knížky Zrnka všehochuti, kterou si pořídili hned dva členové štábu…