Ragù alla bolognese se u nás už hodně rozšířilo a s tím i hodně zjednodušilo či spíš ochudilo, jak to už bývá u mnoha receptů. Pro většinu lidí je to vlastně jen něco jako rajská s mletým masem.
Mně baví víc recepty původní, a tak jsem si jeden našla – musím říct, že je to chuťově velký rozdíl. Bohaté ragú chce svůj čas, ale vyplatí se ho udělat více, neb se dá snadno zmrazit, a ohřívané je podle mnohých lepší než čerstvé. Na první čtení se mi postupy zdály složité, příliš mnoho kroků a dlouhý seznam surovin. Když jsem se ale do toho pustila, docvaklo mi, že to je vlastně stejný postup jako naše svíčková: orestovat zeleninu, slaninu a maso, přidat koření a dusit. Víno dávám i do té svíčkové, tak jen rajčata jsou tu navíc a trochu jiné koření. Jo, to jsou paralely…
Dávám přednost hovězímu masu, ale může být i míchané s vepřovým. Měla jsem přes půl kila krku, který jsem umlela. To vystačí asi na šest porcí. Podle dobrých rad je lepší maso aspoň pár hodin předem naložit do jogurtu, aby snáze změklo. To jsem udělala, jogurtu stačí pár lžic.
Začala jsem zeleninou. Na oleji s kouskem másla jsem nejprve opekla asi 100 g slaniny a s ní najemno nakrájené 2 větší mrkve, 2 stonky celeru, dva stroužky česneku a velkou cibuli, sůl a pepř. Směs jsem dala stranou a dala se do opékání a rozdělování masa (600 g), které jsem osolila a opepřila. Mělo by být dohněda, což chvíli trvá. Pak jsem k němu přidala orestovanou zeleninu a vše zalila sklenkou vína, může být jak červené, tak bílé. Když se víno odpařilo, přidala jsem plechovku drcených rajčat a asi 200 ml mléka, to jsem neznala. Pak ještě mletý muškátový oříšek a trochu dosolit a dopepřit a už jen dusit pár hodin, až kousky zeleniny i maso úplně změknou. Je-li potřeba mezitím podlít, používá se nejvíc voda z uvařených těstovin. Já přidala ještě trochu passaty s vodou, neb masa bylo fakt hodně. Nakonec jsem do ragú vmíchala ještě asi půl hrnku strouhaného parmazánu. Dle některých receptů se může omáčka ještě doplnit hrnkem smetany, ale to už se mi zdálo moc hutné, tak jsem nedávala. Oproti celkem zavedeným názvům boloňské špagety prý platí, že se hodí jakékoli těstoviny kromě špaget, aby na nich ragú lépe drželo. Podává se smíchané i zvlášť, s parmazánem navrch, dává se i petrželka.
Pro všechny puntičkáře ještě dodávám, že těch pravých a nejpravějších receptů bude jistě hodně, mně se líbil tento, z kterého jsem vycházela.
Taky přidávám tu správnější „zamíchanou“ verzi.
Nejnovější komentáře