Dá se to. Šikovné kuchařky si dokážou poradit skoro se vším. Tentokrát jsem našla inspiraci dokonce v americké kuchyni. Oba recepty mají svůj původ v 30. letech v době Velké krize, tak se vyhýbají všem tehdy dražším nebo nedostupným surovinám. Crazy cake v několika variacích jsem už pekla, tam je vše podrobněji popsáno.
Nyní jsem vyzkoušela ořechový crazy cake: 2 hrnky mouky, 1 hrnek cukru (stačí méně), 1 hrnek vody, 5 lžic oleje, 1 lžíce sody, 1 lžíce octa, trochu soli, hrst nasekaných ořechů. Protože jsem ho chtěla upéct v muffinových formičkách pro holky do školy na nějakou akci, vše jsem normálně naházela do robotu, smíchala a upekla. Trvá to chvíli, nejvýš 15 minut. Muffinky jsme vylepšily navrch trochou čokolády a barevným sypáním. Množství akorát vystačí na jednu dvanáctidůlkovou formu.
Chudákův koláč (poor man´s cake) odkazuje na stejnou dobu, ale využívá trochu jinou technologii. Chuť mu dodají rozinky, které se předem povaří v cukrové vodě se sádlem. 1 hrnek rozinek, 1 hrnek sádla, 2 hrnky cukru, 3 hrnky studené vody jsem tedy povařila a nalila do robotu na 4 hrnky mouky, 2 lžičky koření (jako na perník nebo do dýně, přidat i muškátový oříšek), 2 lžičky sody, 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů.
To je opravdu vše. Těsto vyjde na bábovkovou formu nebo dvě muffinové dvanáctidůlkové formy. Peče se běžně, podle velikosti formy, až je zapíchnutý nůž ap. suchý. Prý se někde podává i na Vánoce, jak uváděla jedna americká foodblogerka. Já jsem půlku upekla v rovných zavařovacích sklenicích a hned po vytažení z trouby zmáčkla a zavřela…zatím už měsíc vydržely. Brala jsem jako ukázku i na svou nedávnou zavařovací přednášku.
Na to, z jakého mála tyhle buchty jsou, chutnají dobře. Podobného typu i stáří je ještě Tomato soup cake, upečený z rajského protlaku.