První sadu receptů do horka jsem sestavila už před dvěma roky. Je načase ji trochu rozšířit a přidat, co tak běžně vařím. Najde se plno jídel, která jsou připravená za chvíli a nemusí se při nich moc dlouze zahřívat kuchyň ani okolí.
Polévky nevařím moc často, ale v sezóně vždy dojde na květákovou. Když nevaříte moc porcí, zvládne se i smažený květák nebo placky (rcp tamtéž). Dlouhé vaření nevyžadují ani cuketové halušky, na které jen nastrouháte syrovou cuketu, zamícháte a krátce vaříte. Bramborové noky jsem vařila jednou s omáčkou ze sekaných rajčat a parmazánem, podruhé místo knedlíků, k nim jen ohřáté uzené a kysané zelí rovnou ze sáčku, tak to byla rychlá příprava a málo tepla navíc. Brambory na noky jsem si uvařila zároveň s bramborami předchozí den, při dvou porcích jich ani dohromady nebylo potřeba moc.
Pánvička s fazoleni a trochou mletého masa taky netrvala dlouho a hodilo se k ní i jen pečivo. Maso orestuji, přidám cibulku, česnek, podliji vínem a krátce podusím. Vsypu fazole z plechovky, pokrájené rajče a dochutím, hodí se i koriandr pro mexický šmrnc nebo středomořské byliny. Na fotce je čerstvá dobromysl.
Další jídla jsem nachystala pro návštěvu, ale můžu je doporučit i na kdykoli jindy. Dlouze jsem o nich přemítala, neb jsem řešila krom horka ještě bezlepkovou variantu a použití lilku, případně dalších v ledničce uvízlých surovin před dovolenou. Menu z toho vzniklé bylo nakonec docela luxusní a rozhodně ne tuctové :).
Zavrhla jsem obrácený koláč Tatin s lilkem a zvolila jen lilek bez těsta – buď něco jako parmigiana nebo jako kiš: zvítězilo to první, neb v ledničce byla i sekaná rajčata. Dalším doplněním slaného bylo trhané maso, že si dietář dá se svým pečivem nebo jen se zeleninou, no a ke kafi jsem vybrala ořechovou roládu z bílků. Ty jsem už taky chtěla využít, na krém jsem zase vzala zbylé mascarpone od nedávných dortů a domácí karamel. Ještě jsem přidala čerstvý ananas, džus ap., na víno bylo moc horko.
Vzhledem k počasí jsem si přípravy rozložila a den předem jsem hned ráno upekla těsto na roládu zároveň s nakrájenými lilky. Ani jedno netrvá dlouho a trouba má ventilátor, do prostoru tolik nehřeje. Odpoledne jsem si nachystala vše na zapečené lilky a naskládala do pekáčků, že je ale upeču až někdy v noci, což jsem udělala kolem desáté. Do lednice jsem je nedávala, jen zakryla utěrkou.
Ještě jsem dokončila roládu, sloupla z papíru a naplnila karamelovým krémem, vyšlo to tak akorát. Těsto je poměrně jemné, prakticky stejné jako na štafetky. V ledničce se dobře proleželo.
Trhané maso jsem měla od minulého týdne už v mrazáku, to stačilo vytáhnout a nechat povolit. Váhala jsem, zda lilky podávat studené, tedy pokojové teploty, nebo porce přihřívat v mikrovlnce. Ale byly výborné i tak, i jim proležení prospělo.
Byla jsem ráda, že se vše obešlo bez uzenin a podobných trivialit. Vždy si u takových kombinací vybavuji nějaké středomořské stoly, španělské tapas nebo něco řeckého, lehčího, než jsme zvyklí u nás. Další tipy najdete i v mojí knížce Zrnka všehochuti.
Nejnovější komentáře