Švestkových koláčů se užije více, jak přijde jejich čas, tak přidávám další vyzkoušené recepty. Klasické kynuté koláče se švestkami z různých těst si odklikněte, najdete tam i makovou bublaninu, zajímavou a snadnou. Ještě sem přidám sacher ze švestek, to je taky chuťová změna.
Letos jsem unešena receptem, který mnozí jistě znáte již leta, ale nějak mě míjel – lžicový koláč! Jednoduchý, snadný i levný, a výborné chuti. Na formu 28 cm jsem dala 8 lžic (hladké nebo polo) mouky, 8 lžic mléka, 4 lžíce cukru a 4 lžíce oleje, 1 vejce, 1/2 prdopeče, špetku soli (tu dávám vždy do všeho). Na celý plech vezměte lžic 12 a 6, 2 vejce, na menší formu 6 a 3. Vše se jen najednou promíchá, poklade ovocem a posype drobenkou. Dala jsem jí záměrně hodně, ale od oka. Švestky jsem posypala cukrem a skořicí. Nevím, v čem je to kouzlo, ale chutná báječně, a to dokonce takové 3 dny. U přítelkyně jsem jedla borůvkový, vynikající. Žádná tajná přísada v něm není, ale podle mě to funguje skvěle.
Není tomu tak vždy. Hledala jsem nějaký další zajímavý recept, méně tradiční. I zaujal mě jeden, údajně nejlepší švestkový koláč v životě :), tak jsem si to chtěla ověřit. Na křehké těsto přišly švestky a navrch čepice (či v originále krém) se zakysankou a sněhem.
Dumala jsem o tom a hned mě napadlo, že to asi bude dosti mokré, že by bylo lépe zapéci ty švestky napřed a potom teprve dát tu čepici. Pak jsem si připomněla, že dobrá byla i ta kombinace makovníku se švestkami, tak jsem pro jednoduchost přípravy zvolila toto těsto.
Do formy obsahu dortovky 20-22 cm jsem smíchala 200 ml mletého máku, 200 ml krupicového cukru, 250 ml mouky, 200 ml mléka, 1 žloutek, 1 lžičku prdopeče, špetku soli. Těsta jsem totiž potřebovala jen nižší vrstvu. Do těsta jsem naskládala poloviny švestek, asi 1 kg. Radilo se dát je tam nastojato, aby se jich vešlo více. Posypala jsem je cukrem a skořicí a dala péci na 180 °C. K zbylému bílku jsem přidala 2 další a ušlehala sníh s cukrem, 2 žloutky jsem smíchala v misce s půlkou kelímku zakysanky, půlkou vanilkového pudinku a obojí spojila. Směsí jsem zalila napůl upečený koláč a dopekla dozlatova. Měla jsem moc nízkou formu, mohla být vyšší 🙂 Jenže jsem pak dávala koláč ještě dopéct, neb velké množství švestek makové těsto přece jen rozmočilo. Ta čepice se upekla zase dosti do sucha, nic zvláštního to nebylo, spíš těsto než krém. Švestky nespojila, tak koláč nedržel moc pohromadě. Chuť švestek s mákem to trochu zachraňovala. Měla jsem je nechat tak:)
Njelepší koláč z toho tedy nebyl, i rozhodla jsem se ještě pro jeden pokus, kdy jsem se držela přesně receptu, jen jsem použila menší množství surovin a malé zapékačky. Ale ani v této verzi nevznikl žádný zázrak! Těsto se zakysankou nebylo dobré. Špatně se vše propékalo, nedrželo, chuť nijaká… zkrátka nedoporučuju.
Nezapomeňte, že nabídka 1 kniha + 2 e-knihy zdarma k 15. výročí blogu platí do konce září!
Nejnovější komentáře