Měl to být den odpočinkový – ale potřebovala jsem nachystat potravu na následující dny plné aktivit. Suroviny jsem měla nakoupené, něco už doma bylo i déle. Jak je mým zvykem, promýšlela jsem nejdřív plán, co s čím zkombinovat a jak jednotlivé úkony poskládat, abych se zbytečně nenadřela… což mi ve výsledku bylo houby platný 🙂
Začala jsem zaděláním chleba a částečným úklidem, následoval žemlový knedlík a kuře na víně. To jsem udělala jednoduše, opekla jsem osolené a opepřené porce na oleji, přidala cibuli a pár řapíků, přisypala provensálské koření a podlila červeným vínem. Dál už se dusilo pod pokličkou samo, jen jsem ke konci zredukovala šťávu a doladila kouskem másla. Na knedle jsem měla usušené kostičky výhodně koupených rohlíků, které jsem nestihla zpracovat hned. Polila jsem je mlékem s vejci a máslem, přidala petržel a trochu mouky a uplácala do fólie.
Po pauze jsem se pustila do hlavní zábavy, tedy barevného cheesecaku k jmeninám nejmladší vnučky. Miluje nyní duhy, ae jelikož sama maluje duhu všelijakými odstíny, napodobím ji 🙂 a použiju barvy, co doma mám a zvládnu. Rozhodla jsem se udělat bílý základ i s želatinou najednou, pak rozdělit do misek a obarvit. Doufala jsem, že mi vše neztuhne moc rychle a že vrstvy v dortovce naopak zatuhnou dřív, aby se mi nespojily dohromady. Podaří se mi i ty barvy vyladit? Kupovat další cukrářské barvy se mi nechtělo. Mám modrou lahvičku od Elsích dortů, to je ok. Na fialovou použiju borůvky jako na cheesecake pro prostřední vnučku, ten jsem dělala před 14 dny a musel být fialový a modrý. Na zelenou vezmu tu modrou s kurkumou a navrch přijde žluté želé, jen červenou nevím, jestli trefím – zkusila jsem rybíz à la brusinky, ale není to ono. Červený sirup už taky žádný nemám. Původně jsem chtěla použít červené želé, dát barvy obráceně, ale zjistila jsem, že ho už nemám, jen to žluté, které jsem ještě kurkumou dobarvovala.
Na podklad padlo jedno a půl balení BB sušenek a kousek másla. Náplň jsem umíchala z 500 g tučného tvarohu, 1 zakysanky a 1 šlehačky, cukru dle chuti a 1,5 ztužovače za studena (c. 75 g a 150 ml vody), lemon curd na dochucení. Pak jsem vrstvila barvy, každou dala zatuhnout do lednice. Před vařením želé jsem udělala delší pauzu. Pod želé dost prosvítala zelená vrstva, a tak položit na ni divně ladící zrnka vína nebylo ideální, ale náznak duhy jsem s dalším ovocem poskládala. Dort zatuhl, tak snad to vyjde. Na ty odstíny a proužky jsem byla zvědavá! Jak to dopadlo?
Vrstvy vydržely, jen rybíz trochu zlobil, žluté želé by potřebovalo žlutý nebo bílý podklad a bébéčka neměla moc dobrou chuť… k rodinné svačině to stačilo, ale spíš jsem si na dortíku zas něco vyzkoušela. Vrstvy se neslily, to šlo.
Mezi tuhnutím vrstev jsem překládala a pekla chleba, připravila svačinové mufinky z těsta na tvarohovou bábovku a stihla jsem i pizza rolky z vyváleného listového těsta, tedy v dosti zjednodušené verzi, aby bylo k zakousnutí i něco slaného. Trochu se mi rozpadaly, ale upečením se to zlepšilo. Je v nich i šunka, sýr, olivy a plátky rajčátek. Chutnaly všem.
Samozřejmě u toho vznikl asi tak vagón nádobí, ale likvidovala jsem ho průběžně. Jen mísu k robotu jsem myla nejméně třikrát a použila jsem i všechny tři metly.
Vaření jsem si celkem užila, snad jsem ani nic vyloženě nezkazila. Škoda, že mi to vše dá už tolik práce, holt s věkem se nic nezlepšuje! A další dny jsem se radostně a plna sil po tom odpočívání vrhla do víru života :)) Program byl vskutku náročný, ale vše dopadlo nakonec dobře.
A co vy? Už jste viděli zářijovou nabídku všech mých knížek? Tištěná Zrnka všehochuti a k nim 2 e-knihy za jednu cenu!
Nejnovější komentáře