Na narozeniny vnuček v březnu a dubnu jsem na přání pekla dorty, samozřejmě s Elsou. Ta nejstarší už bude chtít něco úplně jiného, však začátkem léta uvidíte. U 3leté i 5leté vnučky ale Elsa nekompromisně vede. Jedna si přála dort s čokoládou, druhá s jahodami.
Pro cca 12 lidí stačí korpus 22 cm, dělám ze 6 vajec na dvojí prokrojení. Postup stejný, dávám teď trošku víc mouky (nebo mouky a kakaa, celkem 200 g). Peču den před zdobením, tedy dva dny před podáváním.
Na čokoládový dort s borůvkami jsem chtěla jednu vrstvu šlehané ganache a jednu vrstvu bílého krému s rozvarem. Obmaz opět ganache, ozdoby bílé. Byla potřeba ganache ze 2 hořkých čokolád a 2 šlehaček. Nepřislazuji. Den předem jsem svařila šlehačky a nalila na rozlámanou čokoládu a míchala do rozpuštění, dala do chladu. Zároveň jsem si dala vykapat do cedníku s gázou jeden tučný tvaroh.
Ten jsem druhý den vyšlehala s 1 mascarpone a 1 šlehačkou, mírně přisladila. Ušlehala jsem ganache. Svařila jsem skleničku borůvek v cukru s cca 2 lžícemi škrobu a nechala vychladnout. Lžíci šťávy jsem si ale dala stranou na dobarvení krému.
Prokrojila jsem dort, na spodní patro dala vrstvu ganache aspoň centimentrovou, na další jsem udělala z bílého krému mantinel a prohlubeň a naplnila schladlým rozvarem. Přiklopila jsem a obmazala slabší vrstvou ganache, vše pořádně přitlačila a dala chladit. Po pár hodinách jsem zbylou ganache dokončila obmazání a povrch dortu a dala zase vychladit. Celkem se to povedlo, dort byl dosti souměrný a krém hladký. Nemám na to žádné profi pomůcky, tácem točím ručně, k tomu jeden plochý dortový nůž a špachtle. Obarvila jsem trochu bílého krému borůvkovou šťávou (modrá barva k čokoládě neladila) a oběma krémy dort ozdobila. Upozorňuji, že tento krém není úplně stabilní a tedy ideální na zdobení, trochu se spadne, zmenší objem. To ale strávníci moc neposoudí :), a protože všem chutná, zatím se mi to zdá nejlepší. Zmrzlé zahradní borůvky jsem dávala až následující den před transportem dortu, napadlo mě v tu chvíli natlačit je i do obmazu. Elsu a svíčky jsem na cestu sundala. Dort ji přežil bez úhony.
Dort s jahodami měl být ze světlého korpusu a jako další chuť jsem zvolila lemon curd. Korpus stejný, jen mouka, kombinace hladké a polohrubé. Jahody zrovna byly k mání, ale umělé a bez chuti, proto jsem je dovnitř předem nakrájela a prosladila. Chtělo by to aspoň trochu rumu, ale kvůli dětem to nešlo. Tak aspoň trochu citronové kůry a lemon curd na potření korpusu pod krém. Ozdoby měly být více princeznovské, tak jsem se rozhodla zkusit zas jednou bílkovomáslový krém. Bylo ho třeba asi tak ze 3 bílků, dala jsem 4 a zbylo mi do poloviční rolády. Záleží, kolik ozdob se dělá. Tento krém drží mnohem lépe, do druhého dne ztuhne a ani se nehne…jenže děvečkám moc nechutná. Ochucovala jsem spoustou lemon curdu, ale do dalšího dne to nějak vyvanulo. Dovnitř na dvě patra stačil krém z mascarpone jako výše. Postup s chlazením po jednotlivých krocích je stejný. Ještě jsem přidala i pár borůvek.
Samozřejmě jsem se zařekla, že už to takhle na koleně zdobit nebudu a koupím si aspoň nějaké pořádné špičky a sáčky, ty girlandy mi vůbec nešly… Gelové barvy jsem použila na dvě namočení párátka a stačilo. V tomto množství mi vydrží ještě tak sto let…nejsem příznivcem dortů sytých barev ani potahovacích a modelovacích hmot. Vzhledově se dort příslušné Else líbil, kousek si dala, ale chuťově se ani mně moc nezdál, byl takový obyčejný – chtělo by to aspoň pořádně zralé jahody nebo přidat další chuť, aspoň ten rum 🙂 Oslava se konala u nás, tak jsem nemusela dort nikam převážet.
Opravdová krása! Chce to ještě pár let počkat a i rum bude :-).
Díky, jen abych po těch nejméně 11 letech do plnoletosti nejstarší ještě byla vůbec schopná něco péci…