Narozeninový oběd pro přítelkyni představuji až teď, i když se konal již v listopadu. Měl nabídnout nějaká zajímavější jídla, která by ji mohla inspirovat k oživení její kuchyně, neb jeden z vnuků ji poněkud zaskočil vyjádřením, že vaří moc konzervativně… Předložila jsem „letem světem“, ale nic extravagantního: dýňová polévka s kari, asijské kuře v kořeněné omáčce se sójovkou a vínem, brkaše s batáty, švestkový cobbler. Vše jedla poprvé a pochutnala si. Menu doplnily nápoje, birrel k jídlu, voda, káva.
Asijské kuře: na olej orestovat jednu cibuli, tři stroužky česneku a dvě velké lžíce pokrájeného zázvoru, zalít asi 2 dl bílého vína a dát aspoň 1 dl sójových omáček (používám spíš sladké, to je na vás), dále skořici, badyán, kardamom, pár lžic medu, může být i javorový sirup nebo prostě cukr. Ještě trochu octa, mívám vinný nebo jablečný. Maso jsem opepřila, nejlepší jsou paličky nebo i horní stehna, asi 1 kg. Solit se nemusí, neb sójovka je slaná dost a po zredukování o to víc. Omáčku jsem dolila vodou, aby byly paličky skoro potopené. Vařila jsem je mírněji tak 3/4 hodinky, asi dvakrát obrátila, aby zhnědly ze všech stran. Když kůže začala slézat, vylovila jsem je do misky. Přepnula jsem plotýnku na plný výkon a svařovala omáčku, až byla hustá, nakonec jsem vrátila maso do omáčky.
Kaši s batáty jsem vařila jako běžnou bramborovou kaši, dala jsem batátů asi polovinu objemu brambor, rozšťouchala jsem s mlékem, máslem i smetanou.
Cobbler: 3-4 hrnky ovoce, zde švestky zavařené nasucho a jablka, se přisypou do 1/2 hrnku brandy (koňaku, sherry, rumu) svařeného s 1/2 hrnku krupicového cukru. Nechala jsem odležet, než jsem připravila těsto.
Ušlehala jsem dvě celá vejce a druhou půlku hrnku cukru, k tomu 2-3 lžíce tuku (Hera, máslo) a 2-3 lžíce mléka, promíchala, přisypala hrnek polohrubé mouky s lžičkou prášku do pečiva a poctivou půlkou lžičky soli. Rozetřela jsem do formy (25×30 nebo průměr 26-28) stěrkou. Na těsto jsem rozprostřela lžící ovoce i se vší šťávou. Těsta se zdá málo a štávy hodně, ale první vyběhne a druhé se vsákne. Pekla jsem asi 40 minut na 180 °C. Cobbler se může podávat i se šlehačkou.
Nejnovější komentáře