Tak jsem pro jednu neveřejnou přehlídku fotek nahledala nějaké staré recepty z archivu mých sešitů po předcích svých i mých přátel a dala jich pár i na fb, což mělo nečekaný ohlas.
Budou snad zajímavé i tady.
Moje babička, ta, co mě učila vařit, měla Sandtnerku v té době už zcela rozsypanou a opotřebovanou, tak ji napadlo recepty vystříhat, doplnit ručně nebo popisky, co dědeček přepsal na stroji, a nalepit do tehdy moderního kroužkového bloku A4. Měla tam i obrázky z tehdy těžce sehnaných zahraničních, převážně německých časopisů. To bylo během 60. let. Lepidla však nelepila, starý papír zkřehnul, ale ten blok v ošklivých modrých deskách z plastu chovám s pietou. Jsou v něm občas i babiččiny poznámky.
Dohledala jsem i starší zapsané recepty v sešitkách z počátku století. Pocházejí od prababiček nebo tetiček mých prarodičů a předků kamarádek. Jejich čitelnost také není úplně dobrá a recepty budou pocházet hlavně z těch již známých kuchařek, často se opakují. Ale zapsané jsou krásně.
Jarní dort pečeme stále, i když jen se 4 bílky, jinak je to stejné.
Z doby předválečné mám bohaté zdroje, recepty byly psány i na předsádce jako třeba v Brevíři kuchaření nebo v tištěných sešitech, případně se do kuchařek vlepovaly ručně psané lístky.
Tak zas někdy příště se proberu dalšími stránkami těch receptů a dohledám nějaké zajímavosti. Už jsem třeba psala o poznámkách jedné babičky z doby Protektorátu, často odkazuji i na válečný mřížkový koláč, který je opravdu skvělý.
Ještě přidávám odkaz na digitalizované a volně přístupné staré kuchařské knihy a brožurky, které skrývají mnoho pokladů, i když se recepty hodně opakují. Ale v diskuzi byl i nápad, že by se měly přepisovat, tak to opravdu není třeba, Národní knihovna se o ně již postarala…
Zdrojů starých receptů je hodně, ale nejsou tak snadno použitelné i dneska. U těch ručně psaných je to taky spíš pro ilustraci, co se v rodině konkrétně vařilo nebo bylo shledáno natolik zajímavým, že stálo za zapsáío.
Nejnovější komentáře