Nemám teď úplně na mysli, co může nastat během letošní zimy. Ale mám na teploměru uvnitř (pořád ještě) kolem dvaceti, přesto nohy za chvíli ledové. Už jsem navlíkla další vrstvy oblečení a pořád nic moc. Nejspíš něco upeču, včera to byl chleba a pomohlo to.
Tím taky končí chutě na lehká jídla a organismus by si dal spíše zahuštěnou polívku, omáčku, pečínku. Vařila jsem křenovou omáčku s uzeným, to byla dobrá volba. Křenu je potřeba hodně, ale omáčku dělám velmi jednoduše. Nejdéle zabere nastrouhání křenu 🙂 Nalila jsem do kastrolu přiměřeně mléka, na 4 porce asi 3/4 l, do něj pořádnou lžíci mé bujónové pasty (můžete dát i zeleninovou kostku), když vařilo, zahustila jsem trochu instantní jíškou (pro rejpaly: fakt nezávadné), přilila jednu šlehačku, přisladila, přisolila a vmíchala pořádně křenu, tak vrchovatou lžíci na porci. Ještě jsem křenem trochu sypala na talíři.
Dalším zahřívacím jídlem by mohlo být kuře na zelí, zvané často i kuře à la kachna: využít se dají jakékoli stehenní části, horní i spodní. Ty se dají nejspíše koupit za akční ceny. Ze čtvrtek bych odřízla páteř a větší kusy bych v kloubu rozřízla. Vykostěné kousky se dost spečou, ale zas můžete z kostí uvařit vývar. Viděla jsem i celé kuře na zelí, bylo jen rozříznuté naplacato, ale myslím, že prsíčka budou moc suchá. Zelí se dá použít bílé i červené, lépe kysané – jednou totiž mi koupili červené sterilované, bylo sladší, ale pokrm dopadl i tak dobře. K podlívání se hodí pivo, světlé i černé. Je třeba podlívat po částech, postupně, aby se vždy vypeklo a nezanechalo hořkost. Zelí je dobré trochu vymačkat, promíchat s pokrájenou cibulí, osolit a okmínovat. Mám ho ráda s jablky, která bez loupání nakrouhám na větší nudličky a vmíchám. Na kilo zelí dám 2-3 jablka. Kuře rovněž osolím a okmínuju, rozložím na zelí. Může se přidat trochu slaninky pro chuť, lehce podlít pivem a šoupnout do trouby na 200 °C, peče se asi 3/4 hodiny, párkrát se ještě podlije a maso se jednou otočí. Hodí se všelijaké přílohy, nejspíše nějaké knedlíky s bramborami.
V troubách s horkovzduchem se dají péci dvě až tři patra zároveň. Nemusí to být vždy jen to samé. Minulý týden jsem dala zapékat šunkofleky a do další etáže čokoládové muffiny. Jen je třeba vymyslet, která kombinace jídel vyžaduje podobnou teplotu a taky přípravu časově sladit. Rybu a koláč bych asi dohromady nepekla, ale jinak se chutě neovlivní.
Hroznový koláč jsem si zase zopakovala. Ač vypadá i chutná dosti luxusně, není to nic složitého ani nákladného. Pochází od Anuše Kejřové z její Úsporné kuchařky. V originále používá křehké těsto z 240 g mouky, 180 g másla, 40 g cukru a 3 žloutků, lžíce rumu a citronové šťávy, špetky soli. Je opravdu dobré, ale můžeme dát i levnější tuky, stačí 130 g (kombinace margarinu a sádla) a 1 žloutek, asi 2 lžíce vody navíc. Těsto necháme odležet v lednici nejlépe do druhého dne. 400 g hroznů omyjeme a očistíme, necháme dobře okapat. Připravíme náplň. Do hodně tuhého sněhu ze 3 bílků vmícháme 140 g cukru, 100 g mletých ořechů a kuličky vína. Vyválíme větší placku, aby pokryla i boky formy. Naplníme a okraje těsta přehneme trochu dovnitř. Pečeme v mírnější troubě do růžova, trvá to dosti dlouho, skoro hodinu. Použila jsem víno dvou barev, zelené kuličky totiž ztratí pečením barvu, ale jinak je koláč dosti vzhledný a velmi jedlý. Krájejte, až vychladne a sněhová náplň zatuhne. Vydží tak dva dny, pak už moc zvlhne.
A když už budete mít ta zahřívací jídla hotová, vytopeno aspoň od trouby, můžete se začíst do Zrnek všehochuti. Výhodně objednáte zde, jestli ji ještě nemáte…
Mám také galerii zimních obědů – takovou tu zahříací. Jsou to vesměs tzv.“těžká jídla“.
p.s. Také mě vytočili s tím zrušením BLOG.CZ. Pořád mám hodně příspěvků, kde je místo obrázku prázdný obdélník. A neumím si s tím poradit.
Já si založila tyto stránky, neplatí se tak moc. Ale administruje mi to snacha, sama bych to už neuměla. Na záložním blogspotu obrázky postupně vymizely, čili jsou to torza – chtěla jsem na starší články tam převedené odkazovat, ale nedělám to, jen vybírám texty ke kopírování. Co jsem zkopírovala komplet i s fotkami, když tam ještě byly, se taky vymazalo. Takže foto všude znova a musí se to ručně.