Po vyzkoušení jsem zvolila tzv. jednoduchý recept: maso z plece se jen osolí a okoření (pepř), podlije trochu červeným vínem a přiklopené nechá pomalu péci 3-4 hodiny při teplotě asi 120 stupňů. Chce to silnější kastrol nebo pekáč nebo pomalý hrnec. Po 3 hodinách jsem slila přebytečnou šťávu a dopekla na vyšší teplotu, aby získalo barvu. Mělo by se prakticky samo rozpadat, když do něj bodnete vidličku. Po částečném vychladnutí jsem ho v míse natrhala na vlákna, ale ne úplně, musí zůstat dost hrubé, aby to nebyla kaše! Maso jsem smíchala s BBQ omáčkou, nastavenou dalšími ingrediencemi: hořčicí, kečupem, worchestrem, solí, cukrem, octem, spařenou cibulí, uzenou paprikou, pepřem, rumem.
Sice na to existují různé styly, ale nakonec si to každý stejně ochutí po svém. Omáčky musí být hodně, aby maso dobře dochutila. Druhý způsob, „správnější“, je takový, že maso namarinujete a pak ještě obalíte v koření a omáčky by mělo stačit méně jen navrch. BBQ omáčku si můžete svařit domácí, ale dává se tam to samé, co jsem už vyjmenovala.
Trhané maso se dá použít na více způsobů. Nejčastěji se jím plní burgerové žemle, obkládá se zeleninou čerstvou i naloženou, různými barbecue omáčkami. Já jsem jím plnila housky, přidávala jsem trochu zeleniny anebo cibuládu. Výborné je vlažné, ale ani studené nechutnalo špatně. Dobré je s tortilou nebo jinými plackami z mouky. My by si ho dali klidně k lokším, do palačinek, k bramboráku. (2017+2022+2024)
Nejnovější komentáře