Měla jsem zadání něco upéci na návštěvu k příbuzným a mělo se to vézt dosti dlouho a daleko, i když počasí se nečekalo moc pěkné. Už jsem zvažovala minule, že místo dortu udělám jen rolády, že s nimi bude snazší manipulace – to je totiž vždy pro mě nejhorší moment, přemístit bez úhony dort na místo určení… Dělám to poměrně zřídka, tak na to nemám žádné profi triky, obaly a podobně. Kulaté podložky pod dort jsem už zakoupila, ale pod roládu jsem pro změnu neměla nic.
Aby bylo na výběr, pekla jsem jednu mechovou a druhou jsem zvolila makovou, aby to bylo trochu jiné než piškot. Rolády jsem motala po délce, tak byly pěkně macaté, ale líp pasovaly do krabice. Krém jsem dala do obou stejný, mascarpone+ vykapaný tvaroh+šlehačka, po dvou baleních. Sladila jsem moučkovým cukrem od oka. Ještě jsem vybírala, čím krém podmazat. Osvědčil se mi lemon curd do mechového, tak to jsem zopakovala, no a do makového to chtělo něco pikantnějšího, vybrala jsem jostu a arónii. Ještě jsem posháněla nějaké ovoce na ozdobení a přípravy naplánovala na dva dny. Jeden večer jsem upekla korpusy. Na makový jsem použila recept z Víkendového pečení, de facto bezlepkový.
Množství na jeden plech: 80 g mletého máku, 110 g krupicového cukru, 50 g mandlové nebo kokosové nebo pšeničné hladké mouky, 4 žloutky a sníh ze 4 bílků, špetka soli
Ušlehala jsem bílky, cukr se přidává postupně. Jednu lžíci z něj jsem nechala a přidala ke žloutkům. Ty se trochu rozšlehají a zamíchají do sněhu. Promíchala jsem zlehka s mákem a protentokrát s mletým kokosem. Urovnala jsem těsto na plech s papírem na pečení a v troubě 180° teplé pekla asi 12-15 minut, až bylo těsto uprostřed plechu pevné. Po částečném schladnutí jsem zarolovala i s papírem a nechala odležet do druhého dne. Večer jsem ještě dala vykapat dva tvarohy.
Druhý den odpoledne jsem umíchala jednoduše v robotu krém na ty 2 rolády z dvojitého množství všeho, dosladla, přidala trochu vanilkové esence. Rolády jsem sloupla z papírů, ale u té makové to moc dobře nešlo, snad se to rolováním a krémem zarovná. Chvílemi to tedy drhlo hodně, ale korpusy jsem potřela džemem, curdem a krémem a zavinula, mechovou lépe a makovou hůře. Opatrně s pomocí špachtlí a kartonu jsem je přesunula na jiný papír, byly to nervy. Ještě jsem přemýšlela, zda makovou zpevnit čokoládovou polevou nebo potřít krémem, zvolila jsem to druhé. Ale jak se ještě ukáže, i ta čokoláda dodá chuťově další zajímavý akcent, takže překombinovanosti jsem se obávala zbytečně. Dala jsem je ještě chladit, a pak teprve ozdobila navrch krémem a ovocem, mechovou i drobením. S tou makovou stejně nešlo hnout, aby se nerozpadla. Nedopadlo to špatně, ale mohlo to být pečlivěji opracované, to zas jo.
Následující den jsem dopoledne rozložila do krabice namražené vložky z chladících tašek, na to na kartonech přesunula rolády, což byl opět adrenalin, ale povedlo se, když byly ztuhlé. Krabici jsem jen zavřela, ale muž mě donutil spoje přilepit, což se pak vyjevilo jako zásadní: na návštěvě uložili krabici na chladnější verandu a hle, za chvíli jsme zjistili, že se na ní uvelebila kočka…díky zalepení vše vydrželo a obě rolády byly pochválené, ne pouze společensky.
Za pár dnů jsem dělala další makovou roládu na rolovaný dortík – špalek. Stačil menší, tak jsem potřebovala rovněž jen jeden plát těsta. Vnučka trochu asistovala, ale moc úkonů jsem pro ni nevymyslela a radši chtěla na něco koukat. Místo kokosu jsem dala hladkou mouku, že by mohla držet lépe. A držela, těsto bylo trošku pevnější. Samonivelační efekt se ale neprojevil, tak kde jsem ho neurovnala dosti dokonale, bylo vyšší, čímž se dortík při rolování trošku zkřivil. Nakrájela jsem tři pruhy po šířce, vyjdou vyšší než pruhy podél, to neudělá na špalek vhodný tvar. Krém opět skoro ten samý, po jednom balení ode všeho.
Na boky jsem měla vymyšlenou kůru z čokolády. Rozpuštěná čokoláda s lžicí oleje se natře např. silikonovým štětcem na pečící papír, lehce zaroluje a nechá ztuhnout. Pak se papír rozmotá a čokoláda se tím naláme na kousky, připomínající kůru. Nesmí být zas příliš tenká, to se moc drobí a při manipulaci hned roztéká. Dělala jsem to prvně a taky jsem myslela, že to tu holku zaujme, ale tentokrát jsem neuspěla, pouze oblízala náčiní od čokolády. Kvůli barvě jsem chtěla, aby v mezerách vykukovalo makové těsto, proto jsem nemohla celý dort omazat krémem, což by bylo jednodušší a čistší. Lepila jsem jednotlivé pruhy kůry, nějak to dopadlo. Z jedné 100 g čokolády to stačilo tak tak.
Navrch jsem dala nakonec jen borůvky, maliny zrovna neměli, no a na marcipán na houbičky jsem zapomněla, tak zas jindy. Vzhledem k okolnostem jsem už další zdobení nedávala. Chuťově mi přišla kombinace s čokoládou skvělá a oslavence snad trochu potěšil.
Nejnovější komentáře