Hned první sousto mě ohromilo! Koláč z křehkého těsta s marcipánovou náplní a ovocem chutnal neodolatelně. Často tak moc nejásám, když zkouším nový recept, ale tentokrát ano. Hledala jsem totiž nedávno něco zajímavého s rybízem a kromě vylepšení tvarohem, sněhem nebo pudinkem na mě juknul i mazarin, jenže jsem si netroufla hned první pokus upéci pro návštěvu. Tento severský koláč se, možná, jmenuje po rozmařilém kardinálu Mazarinovi ze 17. století, ale možná taky ne. Existuje mnoho variant od malých koláčků zdobených citrónovou polevou po všelijaké druhy s ovocem či čokoládou, vždy ale jde hlavně o ty mandle – někde se dávají rovnou do těsta, ale jako náplň se mi to zdá lepší. Ta je vlastně stejná jako frangipane v Tříkrálovém koláči. Může se udělat z mletých mandlí nebo z marcipánu. Ten jsem právě použila já.
Představovala jsem si, že bych mohla použít ostružiny, jsou pikantní i dekorativní. A k nim ještě něco, co bude. Ostružiny v lese jednou rostly příhodně na stromě, tak jsem neváhala. Dokoupila jsme k nim pár nektarinek, stačily dvě. Těsto jsem ani nepředpekla (protože jsem zapomněla, njn) a nevadilo to. Peču v plechové formě, v keramické by se asi dobře nepropeklo. Taky jsem chtěla vyzkoušet náplň z mandlí. Dala jsem jich 150g, předem jsem je spařila a vyloupala. V robotu jsem je umlela najemno, přidala 120 g cukru, 2 vejce, 100 g povoleného másla, 2 lžíce rumu, trochu citrónové kůry a umíchala. Byla jsem zvědavá, jestli bude lepší než z marcipánu. Pekla jsem asi půl hodiny na 180 stupňů a nechala ještě dojít. Koláč dopadl moc hezky, ale nějak mi ten marcipánový přišel lepší-mandlovější…nicméně obojí je možné (2019+2021).
Nejnovější komentáře