Ani v horkém počasí se z každého nestane vitarián, a tak je třeba něco uvařit. Někdo je schopen přežít na zeleninových salátech, tortilách a podobně, někdo musí mít polévku každý den a jídlo bez knedlíků nepovažuje za jídlo… Nu, dá se s tím trochu pohrát, promyslet vhodné varianty, aby se teplota v obydlí vlivem vaření zbytečně nezvyšovala a aby pokrmy byly lehčí. Když se vaří pro víc lidí, je náročnější teplotu uhlídat. Jak stejně mnohé rodiny dělají, je šikovnější podávat teplou večeři a oběd slabší nebo studený.
Takové těstoviny s něčím jsou hotové za chvíli, klasicky omáčka červená s rajčaty nebo bílá se smetanou a sýrem je uvařená, než těstoviny změknou.
Opéct kus masa jako třeba kuřecí steak či burger se dá taky přežít. Dobré jsou i sýry na gril (bez obalování) a další grilovací sortiment, ovšem jen nasucho na pánvi a rychle, k tomu opět salát nebo pečivo.
Ani koprovka se nemusí vařit půl dne, jak ráda vykládala tchýně jedné kamarádky… Mám koprovku radši s vajíčkem a brambory. Trochu máslové jíšky jsem rozředila mlékem a chvíli metličkou míchala, dochutila jen solí, octem, cukrem a nasypala kopr, než šla na stůl. Mezitím jsem osmažila vejce (volské oko). Tato varianta mi ze všech druhů vajec přijde nejchutnější.
I omáčka z hub se udělá rychle, může být i bez masa. Nerostou-li, dám žampiony. Orestované houby zaliju smetanou, cibuli spíš nedávám, jen sůl a pepř.
Lilky v jogurtu se hodí jako varianta k salátům. Dříve jsem vypocené plátky pekla na pánvi, netrvá to příliš dlouho. Ale jednodušší je pečení v troubě, potit se nemusí, vysuší se samy. Starší trouby hodně hřejí, ale ty novější už ne, tak to se hodí. Plátky (5-7 mm) vyskládám na plechy, lehce posolím a potřu olejem. Peču dva plechy najednou, celkem 2-3 lilky dle velikosti. Hodně se vypečou, tak to není nijak moc. Dvě cibule na kolečka a 2-3 stroužky česneku na plátky opeču radši zprudka na pánvi. Mezitím si připravím do misky smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu (asi 300 ml), osolím a okořením pepřem a kari. Do zálivky postupně potápím plátky lilků i cibuli s česnekem a celé dám odležet do ledničky. Vydrží jistě 5 dnů. Kdo nemá rád jogurt, může zkusit marinované lilky. Opeču je a smíchám s kořením jako výše a pokud možno bez mezer natlačím do sklenice. Zaliju vinným nebo jablečným octem bez ředění a nechám odležet. Můžou se tak i zasterilovat, ale i samotné vydrží v lednici řadu týdnů.
Slané koláče se nepečou dlouho, a vlastně ani domácí rohlíky a housky… Nepečených moučníků existuje hodně, k tomu různé poháry s ovocem, zmrzliny. Když nebudete chtít kupované sladké pečivo, poměrně rychle se upečou jakékoli menší kousky – koláčky, muffiny, taštičky, třeba z tvarohového těsta. Nesmím zapomenout na ovocné knedlíky, ty tvarohové se vaří jen pár minut a ovoce satčí dát navrch. Ani pár lívanců kuchařku neumoří…
Máte další nápady? Co se u vás osvědčilo?