Narozeniny dvou menších vnuček byly kvůli lockdownu spojené do jedné nevelké sešlosti. Dorty jsem rozmýšlela už snad od ledna, ale tímto aspoň vše dostalo nějakou formu a já z mnoha možností vybrala tu zeleninu: vyzkoušené zelené špenátové těsto a k tomu do páru trochu dýně. K oběma se hodí krém s tvarohem a mascarpone, ten jsem chtěla použít určitě. Ještě jsem zjednodušovala zdobení – mechový je jasný, udělám ten dýňový podobně, ale můžu dát i čokoládovou polevu, když bude pro tu starší. A na dochucení i na ozdobu už byly k mání jahody, čili základ jsem měla pohromadě. Pak jsem přemýšlela o svíčkách, ale nakonec stačily malé slavobrány na každý dort, není to tak náročné na přípravu a parádu to udělalo. Nápad jsem viděla na Pinterestu.
Korpusy jsem pekla postupně. Nejdřív byl na řadě ten mechový, dala jsem do něj tentokrát méně špenátu než do rolády, jen polovinu. Jinak tedy piškot ze 3 vajec, 3/4 sklenice cukru, 1/2 sklenice oleje (do 125 g špenátu), 2 sklenic hladké mouky, 2 lžiček prodopeče, špetky soli a trochu vanilky na dort průměru 16 cm. Špenát je dobré trochu překrájet, přidat olej a rozmixovat tyčákem. Pak se zamíchá do ušlehaných vajec s cukrem a postupně se přidává mouka s práškem. Nová vychytávka: formu (mám posunovací kruh) na bocích nevymazávat, stačí pečící papír na dno. Korpus se tolik nevyboulí, lépe udrží tvar.
Korpus s dýní jsem dělala podobně: měl být větší, tak 24 cm. Podle loňska jsem vzala 7 vajec, 200 g cukru, asi 120 g dýňového pyré a 200 g mouky, 70 g rozpuštěného másla a dvě špetky soli. Prdopeč jsem ani nedala, ale mohla jsem, korpus se mi zdál trochu těžší, než jsem si představovala. Díky krému se to ale krásně spravilo.
Druhý den jsem korpusy prokrojila a připravila spoustu krému a jahody. Na zdobení jsem si dala stranou trochu odkrojků. Vzala jsem 3 mascarpone, 1 a půl šlehačky, 2 tvarohy, přiměřeně cukru a šlehala, šlo to docela dobře. Dochucovala jsem ještě lemon curdem a citronem. Zdálo se mi, že je krému až moc, ale nakonec zbyly asi tři lžíce. Měla jsem obavu, aby krém nebyl moc řídký, ale dopadlo to po zatuhnutí venku dobře. Taky se radí dát tvaroh přes noc vykapat, to příště asi zkusím.
Chtěla jsem vyšší vrstvu uvnitř, aby pokryla půlky jahod, pak omazat vršek i boky, tak ono je potřeba krému hodně. Na dýňový jsem ještě použila polevu z půlky čokolády a 2 lžic oleje a udělala nějaké ty stékance. Dorty jsem umístila do přepravky a zakryla, na balkoně jim svědčilo, a já letos byla prvně ráda, že je takové studené jaro.
Závěrečné zdobení jsem odložila na den transportu. Mecháček venku trochu vybledl, ale jen na povrchu. Pokladla jsem jahody nahoru, místo tří svíček použila radši tři jahody, přidala ty slavobrány, a mohlo se jet. Tedy na cestu jsem slavobrány zase složila 🙂
Dorty dojely bez pohromy a holkám i ostatním se moc líbily, ta malá se na mech pěkně vrhala, tak spokojenost. Pro mě to byla výzva, nejsem holt tak zručná a ruce bolavý to taky nevylepšej….proto hledám jednodušší vzhled a nějaké fígle, jo a potahovací hmoty a umělé barvy taky nemám ráda. Chvílema to bylo docela napínavé a dokonalé ejsou a ještě jsem měla špatné světlo a finální focení, fotit během oslavy není dobrý nápad, ale jinak to často nejde.
Pro tu nejstarší holku v červnu to bude větší oříšek, dort, který si už vymýšlí, si představuje velmi pohádkově, tak uvidíme, jak ji překvapím.

Nejnovější komentáře