S pamlsky je spojeno zdobení vrkoče, který rodiče připravovali pro dcerky a hoši si je museli vytancovat. Vrkoč je pečený velký věnec z mouky, v něm zabodány špejle se suchým ovocem, zdobený fábory či myrtou. Někde se zase tenké hůlky zastrkávaly do květináče s hlínou.
Také se pekly věnce, pletence, trdelníky, buchty i koláče. Rozdávaly, ba přímo rozhazovaly se z jedoucích vozů plných maškar koláče-metáčky a vše doprovázela hojná konzumace piva, rosolky, punče a dalších povzbudivých nápojů.
Jedlo se samozřejmě hodně masa, zvěřina, husa, nechyběly zabijačkové pochoutky, uzené.
Není od věci přidat recept na jednu zahřívací pečínku, bok à la Momofuku podle pana Cuketky:
Vtip je v tom, že se maso namarinuje směsí soli a cukru 1:1, pak se peče prudce celou hodinu a další hodinku a čtvrt mírně. Na kus přes půl kila těžký jsem dala 5 lžic soli a 5 lžic cukru a nechala v lednici přes noc. Výsledek – skvost! Skutečně se nevyplatí péci jen jeden kus.
V souladu s tradicí tedy pro toto období chystám více masových jídel. Recepty postupně přibudou. (2009+2021)
Přidávám odkazy na další moje masopustní tipy:
Vaření v masopustu (mj. zimní pečená zelenina, zapečený pórek, masopustní koláč)
Konec masopustu (mj. slané uzlíky z různých těst)
Nejnovější komentáře