Hledala jsem nějaký fígl, jak si zjednodušit přípravu musaky, a tady je: úplně stejné ingredience se použijí přímo na půlky pečeného lilku.
Mám musaku moc ráda, ovšem je to pokrm z těch pracnějších, protože se vše nejdřív dělá zvlášť a teprve pak se zapéká: lilky se nechávají vypotit a pak opékají, maso se dusí s rajčaty, míchá se bešamel, prostě hodně patlání.
Tenhle recept část práce ušetří a chutná stejně, navíc i lépe na talíři vypadá 🙂
Toto tzv. typicky řecké jídlo se však jako i jiné pokrmy rozšířilo během nadvlády mocné Osmanské (Turecké) říše, která tam trvala celých šest století… A ten francouzský bešamel se na musace objevil prý až ve dvacátých letech, kdy se Osmanská říše rozpadla.
Pak jsem už upečený lilek zamačkala vidličkou do slupky, pokryla masovou směsí a bešamelem a dala zapéci. Výsledek mě dost nadchl, příprava mě bavila. Zapečený lilek vypadá docela pěkně. Ideálně se k němu hodí toustový chléb nebo nějaká chlebová placka, ale taky kuskus nebo rýže. Ještě jednodušší verzi zapečeného lilku uděláte jen s rajčaty a sýrem a je to „super easy“ pro každého.
Nejnovější komentáře