Nasbírat šípky je úkol, který vyžaduje trochu sebezapření, nebo jak říká muž, jistou karmickou vyzrálost. Holt se k té nepříjemné práci musíte trochu přinutit. Rukavice nebo nůžky to trochu usnadní, oblečení je lepší takové, které se snadno nezatrhne. Šípky rostou leckde, což o to. Traduje se, že mají být přešlé mrazem, ale letos žádný nebyl ani v listopadu. Pak už šípky stejně moc měknou nebo černají. A patlají se, to zrovna nepotřebujeme. Podařilo se nám jich nasbírat skoro dvě kila. Úvodní fotka je z Pixabay, ne moje, byli jsme na nich za hanebného počasí.
Šípky jsem oprala ve dřezu, vyházela scvrklé a poškozené a odrolila bubáky. Vzala jsem to co nejjednodušším způsobem. Je dobré bubáky a konce stopek odstranit, ale moc jsem se s tím nepárala. Nastudovala jsem si různé postupy a tento vyšel. Bez půlení a vybírání chloupků či semínek, bez okrajování. Celé šípky jsem vařila ve vodě doměkka, puknou samy. Trvá to tak půl hodinky. Potom jsem vše rozmixovala na kaši a začala nejnáročnější fáze, a to pasírování. Na hrubý cedník jsem ještě dala kus staré utěrky a vším možným náčiním mačkala a protlačovala, je lepší udělat kaši řidší. Občas jsem ještě přidala další vodu, až jsem získala čistou dřeň. To mi trvalo dosti dlouho. Zkoušela jsem protlačovat i samotným cedníkem nahrubo a potom ještě jednou přes utěrku, ale to žádná výhoda taky nebyla. Prý se dá použít i litinový odšťavovací mlýnek na ovoce. Kdyby to jeden podnikal častěji, prodávají se běžně.
Na jazyku byla dřeň trochu hrubá, přece jen jsem si říkala, zda jsem neměla víc okrajovat ty bubáky, ale spravilo se to dalším zpracováním a odležením. Zvážila jsem dřeň a dala ji vařit s několika lžícemi citronové šťávy a trochou vody. Pak jsem k ní přidala želírovací cukr (polovinu váhy dřeně), který jsem tu ještě měla. Jinak by se hodilo přidat pektin nebo gelfix. Někdo šípky koření ještě vanilkou, hřebíčkem nebo skořicí, ale nechala jsem je tak. Netrvalo dlouho a marmeláda zhoustla. Naplnila jsem ji do menších skleniček, které jsem ještě krátce zasterilovala.
Šípková marmeláda se hodí na všechno, i k sýrům a masu na obložené míse. Chtěla jsem ji však hlavně použít na šípkovou omáčku, což se mi i povedlo. Další skleničky poslouží jako jedlé dárky.
Nejnovější komentáře