Tvarožník mi kdysi připomněla přítelkyně, která mi přinesla k ochutnání, co milují vnoučata. Potvrzuji po letech, že i moje vnučky ho mají rády. Recept pochází přibližně z 80. let a původně se pekl s krupicí. V současnosti se typově řadí někam mezi cheesecaky a koláče bez těsta.
Vychytala jsem si různé varianty a peču ho takto: 2 tučné tvarohy (500 g), 400-500 g bílého jogurtu, 3 vejce, 7 lžic polohrubé mouky, 7 (stačí i 5) lžic pískového cukru, 7 (stačí i 5) lžic oleje (slunečnicového), 2 lžičky prdopeče
Vše se smíchá dohromady a dá péci. Trvá to trochu déle, asi 50 minut. Po prvních 10-15 minutách je lepší snížit teplotu ze 180° na 165°. Těsto nejprve vyběhne, pak spadne, ale dejte mu i čas na schladnutí, ať trochu zatuhne.
Jedna varianta praví, že navrch patří drobenka, může být i kokosová. Rozemněte spolu 80g mletého kokosu, skoro 50g másla, několik lžic cukru a 1-2 lžíce mouky.
Tvarožník je výborný i v kombinaci s ovocem, rozinkami, ořechy, moc mě baví zamíchat do něj sušené brusinky, dělala jsem ho i s rebarborou nebo s jablky. Přemýšlela jsem, v jaké podobě je s tvarožníkem spojit: syrová jablka v něm budou asi kyselá, když je dám navrch, zase při pečení oschnou, ale stejně se spíš potopí do těsta. Že bych je podusila zvlášť? No jo, ale to pak navrchu stejně oschnou, jak bych to jen vymyslela…až se mi připomněl tarte Tatin, tedy obrácený koláč – použiju ten princip, že na podušená jablka navrším těsto a a otočím po upečení. Jablka jsem vylepšila cukrem a máslem a potom je přesunula do formy, trochu urovnala a zalila tvarohovým těstem.
Pekla jsem běžným způsobem. Po ztuhnutí a vychladnutí jsem teprve koláč obracela, protože zatepla by se tvaroh rozpadl – chtělo to potlačit trochu netrpělivosti. Překvapilo mě, jak lákavě tvarožník vypadal a jak dobře s podušenými jablky chutnal. Tak dávám tento malý zlepšovák dál.
Hezky vypadá a šikovněji se servíruje po jednotlivých porcích z muffinové formy. Navrch může být drobenka nebo želé.
Děti potěší i tvarohová zebra, na kterou se rozdělí těsto do dvou misek a jedna se přibarví kakaem, ale ne moc, to pak neudělá dobrou chuť. Dá se zkusit i rybízová ap. šťáva (sama barvy nepoužívám). Vzala jsem si do každé ruky velkou lžíci a začala od středu dávat těsto, další lžíci vždy zas navrch. Nejdřív to vypadalo nevábně, střed se mi trochu posunul, ale za chvíli se začnou dělat pruhy a těsto se rozleje až ke krajům. Vypadalo to slibně. Váhala jsem, zda něco nasypat navrch, ale nechala jsem tvarožník tak.
Pro LOW CARB verzi stačí nahradit cukr sladidlem a mouku nějakou povolenou, třeba kokosovou, nebo ji jen nastavit (3 lžíce pšeničné, 3 lžíce kokosové), protože to vzhledem k množství celkový denní příjem sacharidů neovlivní. Bezlepek se též udělá snadno náhradou těch pár lžic za nějakou povolenou mouku, třeba ovesnou či špaldovou. (2012, 2020)
Nejnovější komentáře