Dopředu jsem uvařila citrónový sirup, bylo ho ke třem litrům.
Po zkušenosti z minula jsem dala na dva dny louhovat citrony na kolečka do vody (na 6 citrónů půl litru vody) a ještě k nim přidala šťávu z 1-2 dalších. Pak jsem vše vymačkala do druhého hrnce, přidala 1 kg cukru a zahřívala do rozpuštění, nesmí se vařit. Hotovo.
Tedy ne tak úplně, protože citróny ještě obsahovaly hodně šťávy, tak jsem je stejným způsobem dala máčet znovu, jen jsem přidala šťávu z dalšího citrónu a uvařila pak „druhák“. Byl prakticky stejný a vzhledem k ceně citrónů dnes to bylo dobré využití. Místo druháku se může uvařit též výborná citronová marmeláda.

Bez další konzervace zatím sirup vydržel vždy nejméně 3 týdny v lednici. Bez změny chutě jsem ho také asi 20 minut sterilizovala. Na to je třeba použít širší lahve s twist off uzávěrem jako třeba od kečupu nebo i běžné zavařovačky a sirup před použitím přelít do lahve. Limonáda se pak dá kombinovat s libovolným ovocem nebo okurkami.
Nejnovější komentáře